vineri, ianuarie 17, 2014

Tort egiptean


Da, l-am pregatit si eu... De doua ori chiar! 

 A fost extraordinar de apreciat de toti cei care l-au degustat iar sotul meu l-a declarat cel mai bun tort pe care l-a mancat vreodata. 
Multe fete din blogosfera l-au pregatit si l-au caracterizat ca fiind foarte gustos dar mie mi s-a parut la inceput cam neaspectuos si ceva mai dificil de realizat. 
De Sf. Nicolae insa am profitat de plasa cu nuci primita de la soacra mea si dupa trei sferturi de zi (ma misc destul de greu si cu pauze dese chiar si in casa) am reusit sa pun la rece minunatul tort. Acum pot sa spun ca e ceva migala la prepararea blaturilor pentru ca se pregatesc individual si rezulta multe vase ce trebuiesc spalate dar in rest e pice of cake.
De Revelion sotul meu l-a cerut in meniu si eu m-am supus dar dupa ce am negociat: el a spalat vasele si mi-a fost ajutor de cofetar da capo al fine. Nici n-a fost greu sa negociez pentru ca oricum trei sferturi din tort le-a savurat el :))
Reteta de la care am pornit (pentru ca eu am marit putin cantitatile si am facut 4 blaturi in loc de 3) este aceasta.

Ingrediente necesare pentru blaturi: 
  • 8 albusuri 
  • 8 linguri de zahar 
  • 2 lingura de faina
  • 160 g nuci macinate 
 Ingrediente necesare pentru crema de vanilie: 
  • 8 galbenusuri 
  • 8 linguri de zahar
  • 340 ml lapte
  • 3 linguri faina  
  • 1 pachet unt 
  • esenta de vanilie
Ingrediente necesare pentru crema de frisca si caramel:
  • 200 ml frisca (din care se opresc cateva linguri pentru decor)
  • 150 g zahar
  • 120 g nuci tocate
Mod de preparare:
Nuca se curata, se cantareste si se pralineaza usor. Se separa apoi si se macina/toaca dupa caz.
Pentru fiecare blat in parte se mixeaza doua albusuri cu un praf sare pana devine spuma, se adauga 2 linguri zahar si se continua mixarea pana se obtine o bezea ferma in care se adauga nuca macinata (40 g) impreuna cu faina (1/2 lingura). Compozitia rezultata se pune in cuptorul incins intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt. Se repeta operatiunile pentru restul de blaturi. 

Important: dupa ce se coc blaturile se aseaza unul peste altul obligatoriu intercalate cu hartie pentru ca altfel se lipesc.

Pentru crema de vanilie se amesteca toate ingredientele (mai putin untul si esenta de vanilie) si se pune amestecul pe foc. Crema se va ingrosa destul de repede. Dupa ce a fiert se adauga esenta si untul care a stat in prealabil la temperatura camerei.

Pentru crema de caramel si frisca se toaca nuca, se bate frisca si se pune la rece iar apoi se caramelizeaza zaharul. Caramelul intarit se macina si se amesteca cu nuca si frisca.
O metoda mai simpla ar fi sa punem nucile intregi in cuptor amestecate cu zaharul si sa le lasam sa se caramelizeze/pralineze impreuna apoi, dupa ce se racesc, sa le zdrobim si sa le amestecam in frisca. Eu am aplicat ambele variante si rezultatul a fost cam acelasi.

Asamblare: Se impart cele doua creme in patru, fiecare blat se unge cu 1/4 din crema de vanilie apoi cu 1/4 din crema de frisca. Se suprapun blaturile astfel unse si se decoreaza. Eu pentru decor am pastrat ceva frisca pe care am intins-o cu o spatula pe toata suprafata tortului si am pudrat cu cacao. 
Cam asta a fost.

4 comentarii:

  1. Niko, eu l-am facut odata si mi-a iesit la fel de super, dar n-am indraznit sa-l mai fac alta data. Oricum imi sta in cap sa-l repet dar imi trebuie marechef. :))
    Iar pentruca ai ceva in burtica iti doresc nastere usoara pe cand se apropie vremea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din inima! Mai e foarte putin pana la nastere si emotiile noastre sunt tot mai mari...

      Ștergere
  2. Naştere uşoară şi din partea mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adelina, multumim. Ne cresc emotiile odata cu scurgerea timpului.

      Ștergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină