duminică, septembrie 19, 2010

Budinca cu branza si paste...

... in culorile toamnei.

Ati citit "Buna seara, Melania!" de Rodica Ojog-Brasoveanu? Frumoasa povestea! Daca v-a scapat cumva  o puteti citi aici. Melania e o doamna educata, rafinata, inteligenta, diabolica poate, dar cu un gust desavarsit in bucatarie:

"― Ninge, Mirciulică! Ninge! Vino să vezi! Parcă sunt flori de măr. O ploaie de flori de măr.
Ridică motanul în braţe arătîndu-i strada. Mirciulică atinse sticla cu mustăţile şi se zgribuli.
― Eşti un tremurici şi jumătate! rîse Melania. Un frigurilă! Cînd eram mică şi ningea prima oară, bunica azvîrlea pe geam o coajă de pîine, un pumn de sare şi cinci părăluţe mici: "Asta-i baba iarna". Mă întorceam de la şcoală şi toată casa mirosea a budincă. Nici nu ştii tu, Mirciulică, ce budincă! O budincă specială, abia scoasă din cuptor, cu orez, cu vanilie şi stafide şi nucşoară. Îţi dai seama ce minunăţie? Deasupra turnam rom fierbinte îndulcit cu zahăr candel şi-i dădeam foc. Uite, dacă ai să fii cuminte o să facem budinca asta. Pentru azi, bineînţeles, ce credeai? Avem totul în casă, trebuie să ne suflecăm doar mînecile şi să ne aşezăm pe treabă. Ei, de unde să-ţi iau zahăr candel! În schimb, o să punem aşa, de la noi, cîteva bucăţele de portocală glasată. Am  ascuns un borcănel în cămară. Nu te supăra, Mirciulică, dar ai devenit atît de lacom!
Atît de lacom!"

Ingrediente:
  • 1 pachet spaghete  - 500 g
  • branza telemea, cas, urda sau ce gasiti - 400 g
  • zahar tos - dupa gust
  • zahar vanilat sau vanilie pastaie - dupa gust
  • unt - cat sa poata acoperi tava de copt
  • stafide - 100 g
  • Rum sau doar esenta (atat cat sa acolere stafidele)
  • 4 oua
  • nuscoara, scortisoara, cuisoare, fructe confiate, sau orice alta aroma va place
Pastele se fierb si se amesteca su stafidele muiate in prealabil in Rum:
Ouale se bat spuma cu zaharul si zaharul vanilat si apoi se adauga branza sfaramata:

 Se unge cu unt o tava:

 Pastele se amesteca in compozitia de oua si se pune totul in tava la cuptor:

 Se lasa la foc mediu pana se rumeneste deasupra. Se presara cu zahar vanilat, se insiropeaza cu caramel sau se flambeaza. Fiecare procedeaza cum doreste, noi de data asta am servit-o aburinda si asa simpla:

Si in varianta cu orez e foarte gustoasa.

3 comentarii:

  1. Ma bate gandul sa incerc varianta cu orez... :))
    Tare bine arata si asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ana,
    varianta noastra cu orez e in cuptor :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte bine. Pun pariu ca e foarte gustoasa! Imi place foarte mult blogul tau. Elegant...sic..

    RăspundețiȘtergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină