duminică, iunie 26, 2011

Coltunasi cu visine




Up date: Pentru ca i-am pregatit recent i-am fotografiat pentru voi. Pozele postate de mine  initial nu erau foarte reusite si puneau cumva in umbra cel mai grozav desert cu visine. Era pacat. 
Mai toate revistele de gastronomie prezinta retete pentru diferite variante de RAVIOLI dar in bucataria noastra, romaneasca, exista de foarta multa vreme ceva similar: COLTUNASII. Bunica mea pregatea coltunasi cu visine proaspete in fiecare primavara (obicei adus in lada de zestre din Basarabia).
"Coltunasii cu visine" sunt primul desert pe care l-am pregatit singura in copilarie (inclusiv urcatul in visin si culesul fructelor) asa ca va imaginati cat sunt de legata sentimental de reteta asta !
Acum patru ani am regasit coltunasii in cartea lui Radu Anton Roman: "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti" in capitolul intitulat "Apropiata, departata Basarabie" (alaturi de PIROSTI, BORS DE NISETRU si alte bunatati pe care le stiam atat de bine...) si o sa redau reteta asa cum a scris-o specialistul alaturi de fotografiile facute in bucataria mea.
Aluat :
  • 6 oua, faina cata primeste - dar aluatul sa ramana moale
  • Aluatul se intinde foaie subtire si, pana se zbiceste (ce vorba veche si frumoasa) se taie patratele de 7-8 centimetri
Umpluturi :
  • branza de vaci, telemea ori cas framantat, frecate cu ou, chimen, anason
  • carne de vitel, tocata, rumenita cu ceapa, stransa cu ou, ceva sare
  • ciuperci scazute, cu ou, putina ceapa si un catel de usturoi
  • cartofi fierti frecati cu unt, oua, ceapa calita
  • magiun
  • fructe, zahar, vanilie (in cazul nostru 500 g visine, 100 g zahar si 125 g smantana)
In cazul nostru : am scos samburii din visine, le-am amestecat cu zaharul si le-am pus la rece :
 Intre timp am pregatit aluatul 
si l-am intins in foaie. Am ascos visinele din vasul in care au stat la frigider si jumatate din ele le-am folosit pentru a umple coltunasii :
am impaturit patratelele si le-am fixat marginile cu varful degetelor apoi i-am asezat la fiert in multa apa clocotita:
am facut un sos din smantana amestecata cu zeama lasata de visine in zahar si am acoperit coltunasii dupa ce acestia au fost foarte bine fierti:
(am folosit la decor cealalta jumatate din cantitatea de visine)
 

6 comentarii:

  1. Si se fierb,nu?Arata foarte bine,mi-ai facut pofta.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se fierb dar se pot si coace sau praji. Noua insa ne plac fierti. Scuze pentru intarzierea cu care raspund.
      Pup!

      Ștergere
  2. Ce bine spus, si ce frumos povestit...Altii se mandresc cu ravioli si alte paste, dar noi uitam ca avem preparate mai bune in propria noastra ograda gastronomica...
    Reciteam cartea lui Radu Anton Roman, si-am dat cautare sa vad si poze la cotunasii astia miraculosi...
    Sunt fericita ca ma nimerit aici!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tartoras, si eu sunt fericita ca m-ai nimerit :))

      Ștergere
  3. Salut!
    Mama/bunica aduna marginile triunghiurilor la mijloc in sus si le lipesc intre ele pana arata ca niste urechi.
    Iar in seara de Ajun (evident, intr-o coca fara ou) se umplu cu ciuperci/ceapa si se fierb in bors de sfecla.

    Mi-e si mie o pofta de coltunasi cu visine... doar ca mai dureaza pana la sezon ..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))
      Noi am savurat o portie cu visine din congelator si au fost atat de buni...

      Ștergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină