Seminţele de susan sunt o sursă bună de seleniu, magneziu şi fosfor, având un conţinut scăzut de colesterol şi sodiu. De asemenea, ele sunt o foarte bună sursă de grăsimi şi proteine. Conţin 50% grăsimi, alcătuite în proporţii egale din acid mononsaturat oleic şi acid polinesaturat linolic, deosebit de bogat în magneziu, calciu, zinc şi fier. O particularitate a uleiului de susan este prezenţa sesaminei, o substanţă care scade absorbţia colesterolului în intestin şi inhibă parţial sinteza acestuia în ficat. În plus, seminţele sunt bogate în arginină, un aminoacid care contribuie la întârzierea apariţiei tumorilor, ajută la detoxifierea ficatului şi rinichilor şi la întărirea sistemului imunitar.
Sursa informatiilor
In bucataria araba pasta de susan se prepara simplu: se mixeaza semintele cu putina sare si se adauga apa pana ce totul devine o pasta:In bucataria chineza pasta se face dupa ce semintele au fost prajite in prealabil:Vreau sa va spun ca in ambele variante pasta are un gust amar deci trebuie consumata cu moderatie. Se foloseste in combinatie cu piure de legume (naut, vinete, etc)
Foarte interesant, ma gandesc de mult la alternative pentru pateurile de post, care sunt din ce in ce mai scumpe si nesanatoase. Eu ma gandeam la o combinatie de naut cu funghi porcini, si cu pasta de susan toate mixate, pentru un pate de ciuperci.
RăspundețiȘtergereSper sa iasa bun, o sa incerc in postul urmator si te tin la curent:). Multumesc pentru reteta.:)
Am cumparat si eu pasta de susan dar pe borcan scrie ca nu contine aproape deloc calciu sau fosfor sau magneziu. Mie mi-a fost recomandat pentru osteoporoza. Stie cineva ceva legat de asta?
RăspundețiȘtergereMultumesc.