Dobos:
Foi:
- 6 albusuri si galbenusuri
- 6 linguri faina
- 6 linguri zahar
- 1 lingurita praf de copt, 1 praf sare
- 1 lingurita rom sau cogniac
Crema:
- 4 galbenusuri
- 50 g cacao
- 150 g zahar
- o jumatate pachet de unt
Glazura:
- 2-3 linguri apa
- 100 g zahar
- 1 lingurita ulei sau unt
Pentru blat se procedeaza in modul clasic: se separa albusurile de galbenusuri, galbenusurile se amesteca bine de tot cu zaharul, sarea, romul, praful de copt, faina si in final albusurile spuma. Eu din criza de timp am copt foile pe aragaz intr-o tigaie din teflon pentru ca aluatul seama bine cu cel de pancakes. S-au copt frumos si am castigat timp in felul acesta.
Pentru crema galbenusurile se bat cu zahar pe baie de aburi pana isi dubleaza volumul se adauga cacaoa, se mai fierbe cateva minute iar apoi se lasa la racit. Se inglobeaza in ea untul care a fost frecat spuma in prealabil.
Pentru glazura se pune la caramelizat zaharul impreuna cu apa si se amesteca temeinic. Cand zaharul s-a topit se adauga untul si se toarna glazura peste o foaie de tort. Cu un cutit cald se fac repede cateva "taieturi" pe suprafata lui pentru a delimita feliile.
Si iata:
Pentru crema galbenusurile se bat cu zahar pe baie de aburi pana isi dubleaza volumul se adauga cacaoa, se mai fierbe cateva minute iar apoi se lasa la racit. Se inglobeaza in ea untul care a fost frecat spuma in prealabil.
Pentru glazura se pune la caramelizat zaharul impreuna cu apa si se amesteca temeinic. Cand zaharul s-a topit se adauga untul si se toarna glazura peste o foaie de tort. Cu un cutit cald se fac repede cateva "taieturi" pe suprafata lui pentru a delimita feliile.
Si iata:
L-am vandalizat in primele 5 minute!
O felie frumos luminata pentru a se vedea culoarea caramelului:
Sigur, tortul se poate decora si pe margine cu crema si eventual cu nuci pralinate sau cu fulgi de ciocolata. In felul asta are un aspect festiv. Va sugerez sa il pregatiti de Paste... e delicios !
felicitari pt noua fata a blogului,arata superb! de tort ce sa mai zic,nu e pt pofticiosi ca mine,cred ca delicios!!! yamyyy! te sarut :*
RăspundețiȘtergereMultumesc Ana, si mie mi-au placut lalelele astea.
RăspundețiȘtergereTe sarut si eu!