Ingrediente:
- - 10 kg vinete coapte
- - 10 kg gogoșari
- - 3 kg ceapă
- - 3 l ulei
- - sare, piper, foi de dafin
- - 2 l bulion
☆ Vinetele le-am cules din gradina pe masura ce s-au facut, le-am copt si le-am pus in pungi la congelator. Acum le-am scos si le-am lasat sa se desfaca in bucatarie cateva ore:
☆ Ceapa am curatat-o de foi si am taiat-o julien.
☆ Gogosarii i-am spalat si i-am pus la copt pe o tabla (ideal ar fi sa le tundeti coditele pentru a se coace mai bine, eu asa am procedat cu seriile urmatoare)
☆ Am curatat gogosarii de pielite si i-am taiat fasii.
☆ Intr-un tuci am pus uleiul si ceapa la calit.
☆ Am adaugat apoi vinetele si gogosarii. Dupa ce vinetele s-au inmuiat am adaugat sarea dupa gust, mirodeniile si bulionul.
☆ Am mai lasat zacusca pe foc pana a iesit uleiul la suprafata (cu totul a fiert peste 3 ore)
☆ Intre timp am pregatit borcanele și le-am asezat langa foc pentru a fi uscate si calde.
☆ Am pus zacusca in borcane (bine, recunosc: mama a facut operatiunea asta ヅ)
☆ Si tot ea le-a capacity
☆ Am asezat borcanele intre paturi groase pana in ziua urmatoare iar apoi le-am sters si le-am dus in pivnita.
Cam asta a fost; adunate... destule ore de munca migaloasa dar o camara fara zacusca parca nu e completa, nu?
Yammy ! Ce-mi place zacusca de vinete ! Foarte fain ti-a iesit ;)
RăspundețiȘtergereLa fel de fascinant ca si pregatirea untului de casa. Eu nu sunt obisnuita sa vad asemenea cantitati industriale, dar o oala atat de impunatoare plina cu zacusca nu poate sa insemne decat belsug ! Ce-as mai manca o zacuscaaa...
RăspundețiȘtergereNiko,pe langa castravetii murati pe care i-as manca oricum si oricand...o alta placere de a mea in viata asta este zacusca,ca si pe asta as hali-o si cu ciocolata...asa ca vin cu cersitul:da si mie un borcaneeeeellll....:))
RăspundețiȘtergereCe demential arata zacusca ta!
Ala, multumesc! Merge de minune langa un platou cu branzeturi elvetiene, nu-i asa? :))
RăspundețiȘtergereLeo draga, nu stiu cum gatesc cehii dar la mine la tara tuciul nu lipseste din nici o gospadarie. In el se fac magiunul, bulionul, mancarea pentru diverse sarbatori... Tot ce e gatit in tuci are un gust divin!
Ana, pai fa si tu o halta in Oltenia intr-o plimbare de-a ta de la vest la est... Te asteptam cu bratele deschise!
Niko arata superb zacusca ta, mi-ai facut o pofta!!! Pozele sunt grozave si noua fata a bloguletului e foarte frumoasa.
RăspundețiȘtergereOoo Yafa, multumesc! Si eu am admirat marmelada ta de mere.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vizita!
Ce n-as da sa pot si eu cumpara...macar un borcan din zacusca ta...
RăspundețiȘtergereRodicam ti-as darui chiar eu unul dar esti atat de departe....
RăspundețiȘtergereNiko, cehii gatesc foarte prost, nici sa nu fii curioasa ! :D
RăspundețiȘtergereDin cartofi si carne nu te scot, au o imaginatie foarte saraca...
am o intrebare .... zacusca deja facuta se poate pastra in pungila congelator?
RăspundețiȘtergere