Nu e pentru mine bucurie mai mare decat sa va vorbesc astazi, de marea sarbatoare a Rusaliilor, despre Sfanta Manastire Bistrita Olteana.
Ctitorita de boierii Craioveşti Mânăstirea Bistriţa datează din jurul anului 1490. In 1497 marele ban Barbu Craiovescu a cumparat si a adus de la Constantinopol moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul. De atunci moastele apara acest complex monahal si satele din jur. Am citit undeva ca la un moment dat s-a incercat mutarea moastelor in alta parte dar satenii s-au opus. Barbu Craiovescu s-a convertit la viata monahala sub numele de Pahomie. Mai tarziu (prin 1512) a construit si un schit : Schitul Pahomie la poalele masivului Buila (loc ce apartine de Baile Olanesti), ceva mai sus de schitul Iezer.
Foarte important mi se pare faptul ca aici, la Bistrita, s-a instalat prima tiparniţă din Ţara Românească, a ieromonahului Macarie, precum şi o legătorie de cărţi bisericeşti. Aici - după opinia unor cercetători - s-a tipărit în 1508 "Liturghierul slavon" al călugărului Macarie, prima carte tipărită pe pământ românesc. Din 2003 s-a deschis în incinta mânăstirii Bistriţa un Muzeu al tiparului şi cărţii bisericeşti vâlcene.
De-a lungul timpului biserica a fost avariata de razboi (expeditia condusa de Mihnea cel rau), cutremur, a fost restaurata, transformata in manastire de maici iar apoi desfiintata. Dincolo de toate insa s-au gasit mereu resurse pentru refacere ei ca loc de slujire a Domnului si a Sfantului Cuvios Grigorie Decapolitul despre a carui viata puteti citi cateva cuvinte aici .
Am gasit manastirea exact asa cum o pastram in minte si in suflet. La intrare o scrisoare-indemn pentru cei care ajung aici si oricine citeste stie ce are de facut. In plus, biserica e atat de primitoare iar moastele Sfantului continua sa faca minuni pentru credincios.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.
✍ Niko