joi, decembrie 11, 2014

Prăjitura Carpați cu caramel


O prajitură potrivită pentru Crăciun, zic eu. Este spornică, sățioasă și ușor de preparat. Mama mea o pregătea cu ciocolată din abundență (și in cremă si in glazură). Eu insă am gustat la cineva o varianta cu cremă caramel și mi s-a părut mult mai bună.
Mama fiind la noi o să pregătim anul ăsta varianta ei pe care sper să reușesc să o fotografiez si să o așez aici. 
Până atunci însă vă invit să pregătiți varianta aceasta

➣Ingrediente:

 
✿ Pentru foi:
  • 3 ouă
  • 1 cană ulei
  • 1 cană lapte
  • 1 cană zahar
  • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
  • faină cat cuprinde (in jur de 1 kg)
✿ Pentru cremă:
  • 2 căni si jumatate de zahăr
  • 1,5 l lapte
  • 13 linguri faină
  • 200 g unt
  • 2 esențe de rom
✿ Pentru glazura:
  • 100 g ciocolată neagră
  • 150 g lapte
  • 1 lingură ulei
  • nuci, alune măcinate, nucă de cocos, fulgi de migdale, etc 
Mod de preparare

 ✿ Pentru foi: Se mixează ouale întregi cu zahărul, se adaugă uleiul în fir subțire, laptele și in final făina amestecată cu bicarbonatul (nestins l-am pus eu). Se împarte coca în opt bile care se întind pe rând în foi pe blatul de lucru presărat cu făină. Se coc pe dosul tăvii ca la orice prăjitură .

✿ Pentru cremă: Se caramelizează zahărul la foc mic, am văzut ca Anna Olson nu mestecă niciodată in caramel, doar rotește vasul când e nevoie. În zahărul caramelizat eu adaug untul și apoi laptele, abia la final făina. Las crema să fiarbă bine și apoi adaug aromele. Bucătăreasa noastră are o altă variantă, o puteți alege pe oricare. Crema se răcește și abia apoi se ung foile, inclusiv ultima (adică cea de deasupra). Ideal ar fi insă să nu ungeti foaia de deasupra ci să puneti prajitura in frigider pentru o noapte cu o greutate care să o preseze iar crema cu care ar trebui să ungeti foaia de deasupra să o pastrati separat si să o folosiți dimineața următoare.

 
Montare: Se potrivesc laturile prăjiturii dupa care se porționează în trei pe lungime. Fiecare bucată se taie in diagonală, se lipesc cele două bucăți rezultate pe diagonala lungă (și aici ne folosim de cremă). Vor rezulta astfel trei șiruri de Carpați ヅ. 



  Glazurare: Într-un vas, pe foc, punem ciocolata, impreună cu laptele uleiul. Lăsăm să fiarbă până obținem un sos grosuț cu care învelim munții. Eu am folosit o glazură din comerț, ceea ce cu siguranță nu se va mai întâmpla. Se ning munții cu nucă măcinată si se servesc. 
✍ Niko

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină