Cu accent pe ultima silaba. Astea au fost dulciurile copilariei mele, alaturi de coltunasi si placinte bineinteles! Pentru ca sunt insa multi ani de cand bunica mea (din Basarabia) a trecut in vesnicie abia daca imi mai aminteam gustul lor.
Le-am reprodus insa acum ceva vreme dupa reteta Maestrului Radu Anton Roman si mare ne-a fost bucuria... Sunt senzationale: crocante la suprafata si moi in interior; dulci, pufoase, o mixtura intre gogosi si croissante, ceva greu de definit. Sotul meu a zis ca in viata lui nu a mancat ceva atat de gustos.
Reteta Maestrului Radu Anton Roman suna asa:
Aluat:
- 1 kg faina
- 1 pahar lapte
- 2-3 linguri zahar
- 2 oua
- 2-3 linguri unt
- 1 lingura drojdie
- sare
- se pregateste plamadeala din lapte, drojdie, putina faina si ceva zahar si se lasa la loc cald, sa creasca, cam 1 ceas
- se face un moviloi din faina, se ingroapa in mijloc plamadeala, ouale, untul, sare dupa pofta, lapte si se framanta
- se imparte in patru si se intinde fiecare bucata intr-o foaie subtirica
- fiecare foaie se unge cu untura intarita
- se pune foaie peste foaie, se impatureste in patru si se lasa sa respire
- umpluturile moldovenesti sunt cam aceleasi ca pretutindeni: ciuperci, carne tocata, brinzeturi, maruntaie, legume (mai ales varza si dovleac) -eu am ales branza telemea de oaie in amestec cu gris, putina smantana si ou
- aluatul se intinde foaie subtire si se taie rondele cu un pahar lat la gura
- se umplu pirostile, se lipesc marginile cu grija
- se pot coace in cuptor, fierbe in apa sau praji in untura - eu le-am copt in cuptorul de la aragaz dupa ce le-am uns cu oueu am ales apoi sa tai foaia patrate pentru c ramanea mult aluat ce trebuia refolosit
si mai apoi am marit dimensiunea piroskilor pentru ca sotului meu i se parea ca dureaza prea mult pana scot din cuptor tavile vrajite :)
dar orice varianta am ales, rezultatul a fost unul exceptional.
Cu ceva intarziere am incheiat virtual saptamana branzei si va urez tuturor sa aveti
POST BINECUVANTAT!
Niko
uauu ce bine arata :x o reteta la ele ?:-?:*:*
RăspundețiȘtergereBuna Camy, a venit si reteta.
RăspundețiȘtergerePup!
multumesc multtt>:D<:*momentan sunt la dieta :)) da dupa ce termin cu ea trebuie neaparat sa incerc ;))
RăspundețiȘtergereProsti!! Vaiiiii! Multumesc de reteta, uitasem complet de pirosti...si doar am crescut cu ele. Ce amintiri... Multumesc inca o data!
RăspundețiȘtergereCu placere! :))
ȘtergereAm obtinut niste pirosti gustoase dar nu asa zburatacite ca ale dvs.
RăspundețiȘtergereImi plac aripioarele de aluat din imaginile date. Ce am gresit?Multumesc oricum pentru reteta.
Anca V
Buna Anca,
Ștergeresunt sigura ca n-ai gresit nimic. Eu am folosit faina cand am intins foile pentru uns. De aceea s-au desfacut.
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereMa iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava . Este diagnosticata cu meningiom , o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere
35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport .
Viata si vederea ei depind de aceasta operatie , iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ameteli .Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei . Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam , daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.
dumitru_gabriela31@yahoo.com
Fireste ca va voi ajuta! Din pacate insa eu nu am cont pe facebook si nici nu accesez acea retea.
ȘtergereMulta sanatate mamei!