sâmbătă, ianuarie 29, 2011

Pateuri cu osanza

Tot din seria gustarilor supercalorice...

Pateuri cu osanza - cele mai savuroase pateuri din lume! Nici un alt aluat, nici macar renumitul aluat frantuzesc cu unt, nu are atata fragezime si savoare. Nici pe departe!
Mie personal prajiturile cu osanza nu-mi placeau. In plus imi dadeau arsuri la stomac dar reteta doamnei Laura Laurentiu de care v-am mai vorbit si iarna trecuta este spectaculoasa. Am facut-o si refacut-o in nenumarate variante: foietaje cu zacusca, cu branza de oaie si iaurt, cu gem, cu branza dulce si stafide, etc
Anul trecut va povesteam ca faina pe care am folosit-o capatase umezeala si rezultatul final nu a fost unul de nota 10 (la aspect) asa ca e important sa folositi o faina uscata si obligatoriu trebuie sa fie cernuta inainte de a fi folosita (daca o cerneti de doua ori e chiar mai bine). Un alt punct important este cutitul cu care portionati aluatul: obligatoriu trebuie sa fie incins.
Reteta:
Se pregatesc doua aluaturi: unul in care amestecam 600 g osanza (in prealabil trecuta prin masina de tocat de doua-trei ori) cu 300 g faina. Se mesteca cu o lingura din lemn si se depoziteaza la rece. Aluatul al doilea: faina cernuta se pune intr-un vas. Se face o gropita in mijloc in care se adauga 4 galbenusuri, un varf cutit sare, un varf cutit bicarbonat de sodiu, 100 g iaurt (eu am folosit lapte batut), doua linguri zahar (vanilat in casa) si apa rece. Se framanta aluatul si se lasa si el la odihna in frigider pentru o jumatate de ora. Aluatul cu osanza se imparte in trei parti si fiecare din aceasta parte se intinde peste aluatul cu oua si iaurt  (ca la orice aluat foietaj se intinde aluatul II, se unge, se impacheteaza si se da la rece pentru o jumatate de ora). Se repeta operatiunea de inca doua ori.
Dupa ultima perioada de odihna se pot pregati pateurile.
Pentru umplutura cu branza dulce am folosit urda dulce in amestec cu stafide si ceva zahar pudra.
Se coc pateurile pana capata o culoare ruginie.
Se lasa apoi pe servete din hartie pentru a elimina surplusul de grasime.
Se pudreaza cu zahar si se servesc.


Niko

3 comentarii:

  1. Foarte fine!*****
    Esti inepuizabila...
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt lenesa . Fac pateuri cu foitaj cumparat.
    Sotul tau este un barbat fericit cu atata papica delicioasa.
    Oare ccum ai timp sa faci atatea lucruri !!!
    Numai bine .D.Z.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihaela, multumesc
    Vincent, m-am inscris deja.

    Dorina, i-am spus si eu ca ar trebui sa fie fericit :)) Da' astea sunt fotografii mai vechi, de cateva saptamani sunt la dieta si gatesc mai rar.
    Va pupam si noi, numai bine!

    RăspundețiȘtergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină