marți, martie 16, 2010

Caracal

Intrebare fulger: ce stiti despre Caracal?

.....

Raspunsul era acesta:
Situat în câmpia Romanaţiului, Caracalul este plin de vestigii care dovedesc locuirea acestui ţinut încă din preistorie. Stau dovadă descoperirile arheologice din vremurile paleoliticului, neoliticului şi din epoca bronzului. Se află situat între ruinele castrului roman Romula (com. Resca, la nord de Caracal) şi ale cetăţii Sucidava (Corabia). În oraş se află ruinele unui turn care a fost atribuit de folclor împăratului roman Caracalla (217), de la numele căruia ar proveni denumirea oraşului. Moşia Caracalului a făcut parte iniţial din imensa avere a familiei Craioveştilor. În 1589, când Mihnea Turcitul a hotărât modul de împărţire a averilor acestei familii, Caracalul a intrat pe seama domnească, creându-se cadrul pentru dezvoltarea urbană. Mihai Viteazul şi-a făcut aici o curte domnească şi o biserică. Tot Mihai Viteazul a ridicat Caracalul la rang de oraş. Cea mai veche biserică păstrată din sec. XVI este biserica Domnească Ovidenia ctitorită de domnul Pătraşcu Cel Bun, pe care Mihai Viteazul a avut-o ani buni una din reşedinţe, având o curte de unde îşi administra cele 23 de moşii din împrejurimi. În biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorită de familia Jianu, se află înmormântat vestitul haiduc Iancu Jianu. Unirea Principatelor la 1859 are lăsate urme şi la Caracal. Deputatul Ioan Dumitriu în Divanul Ad-hoc al acelor ani se află înmormântat în Biserica Toţi Sfinţii, biserică ctitorită la 1818. În această biserică se află Icoana Sfântului Cristofor – Sfântul cu cap de lup. În timpul celor două conflagraţii mondiale Caracalul s-a evidenţiat cu două regimente care s-au acoperit de glorie în lupta pentru ţară: Regimentul II Romanaţi şi Regimentul 2 Călăraşi. Până la instaurarea regimului comunist în România a fost reşedinţa judeţului Romanaţi. Pe 24 noiembrie 1994 Caracalul a fost declarat municipiu.
Sursa: Wikipedia
Astazi l-am intrebat si pe prietenul "Google" despre Caracal. Mi-a raspuns in felul care banuiam: orasul cu cele 7 minuni ;))


Eu nu vreau sa insist asupra minunilor (desi o parte din ele sunt cam fortate) ci vreau sa va arat in imagini un colt din acest orasel.  Doar asa, pentru a va convinge ca oricand putem avea o alta perspectiva asupra anumitor locuri, lucruri, oameni...


4 comentarii:

  1. N-am ajuns inca in partea de sud a tarii , ca sofer...urmeaza si din cate vad...Caracalul este un oras frumos si ingrijit...

    RăspundețiȘtergere
  2. Va invitam in Caracal ,iar daca veti ajunge sa vizitati si manastirea Brancoveni din apropiere locul nasterii marelui Constantin Brancoveanu,locuri incarcate de istorie.Calatorie placuta.Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ana, o sa-ti placa!

    @Dorin,
    Doamne ajuta! Multumim de invitatie. Oricand, cu placere!
    Caracalul e locul unde a copilarit sotul meu si avem multi cunoscuti acolo. Chiar si la Brancoveni avem niste prieteni.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna, am ajuns intamplator pe site-ul tau si vad ca ai articole interesante despre vacante si calatorii.
    As dori sa mentionez site-ul tau la sectiunea Blog-uri partenere din site-ul meu, dedicat impresiilor de vacanta http://www.intercraft.ro. Daca doresti ca blogul tau sa apara acolo te rog sa ma contactezi prin pagina de contact de pe site.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină