vineri, februarie 26, 2010

MARII ANONIMI

Stau de multe ori si ma intreb pana unde poate merge superficialitatea oamenilor? Aud tot mai des  spunandu-se cum ca romanii sunt prosti,  cum ca Romaina e o tara infecta in care mitocania are rang de arta, cum televiziunea  e plina de scandal si pornografie doar pentru ca romanilor  asta le place, etc, etc, etc
Nu stiu ce ar fi gandit si simtit toti oamenii astia (actualmente scarbiti) daca s-ar fi nascut intr-o tara din lumea  a treia in care oamenii mor realmente de foame, in care copii merg la scoala desculti sau nu merg deloc, in care soselele nu au gropi pentru ca nu exista...
Sigur ca rationamentul asta nu e unul sanatos. Progresul e benefic in aproape toate formele iar pentru a progresa  trebuie sa ne comparam cu cei mai avansati si mai civilizati decat noi. Economic si politic mai avem multe de invatat de la "vestici" dar social, uman avem zeci, sute, mii de modele chiar aici!  Printre noi! 
Satul meu natal a nascut multi oameni de valoare printre care si o soprana de exceptie care canta acum pe marile scene internationale dar care isi cunoaste foarte bine radacinile si se intoarce constant "acasa". Cel putin la fiecare sarbatoare a Pastelui e aici, in bisericuta noastra, si canta impreuna cu tanti Leana. O romanca adevarata dar... tanti Leana e  unul din modelele de care va vorbeam mai sus: ea e o MARE ANONIMA. Acum e in varsta si nu se poate deplasa dar mi-o amintesc trecand pe strada cu capul plecat, imbracata in haine sobre, purtand mereu broboada si avand intr-o mana oala cu tamaie. Mi-o amintesc si in biserica (la lumanari).  Tanti Leana e un adevarat model de bunatate, de blandete, de modestie... si asta fara sa fi avut o viata prea fericita.; un model de bunavecinatate, de respect pentru tot ceea ce inseamna fiinta umana, un om  asezat cu bunastiinta in slujba comunitatii (chiar daca aceasta  e  una restransa si rurala). 
Si... ar fi avut motive sa fie mandra si scarbita de conditia ei pentru ca tanti Leana are o voce ..."de aur". 
La pomenirea tatalui meu am lasat camera sa inregistreze slujba. Postez aici un mic fragment.

2010 01230019 - Tanti Leana

Asculta mai multe audio traditionala


Si sunt sigura ca nu e unica. De asta am si pus titlul la plural. Sunt multi oameni adevarati printre noi. Trebuie doar sa avem ochi sa-i vedem. Si dupa ce o sa-i vedem pe ei o sa vedem si alta fata a Romaniei pentru ca din punctul meu de vedere Romania nu inseamna infrasctructura, nu se cuantifica in numarul calculatoarelor pe cap de locuitor si nici in alti indicatori ai U.E.  Romania e ROMANIA!


15 comentarii:

  1. Asa este Niko draga, ar trebuie sa-i amintim mai des pe acesti ANONIMI din vietile , din comunitatile noastre...
    Pentru ca astfel, vom intelege ca nu trebuie sa ne fie rusine ca suntem ROMANI.
    Ganduri bune!
    Exceptional articol!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce sa facem daca asta promoveaza posturile de Tv si presa in general. Si pe mine ma revolta cand suntem denigrati noi ca popor, facandu-se o generalizare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut si eu un articol in care spuneam ca sper ca romanii sa fie mandrii de radacinile lor. Bineanteles, cum traiesc in strainatate am fost atacata, zicandu-mi ca sant optimista pentru ca nu mai traiesc in Romania. Aceasta persoana poate nu cunoaste problemele romanilor care traiesc in strainatate. Daca ramanem divizati intre noi, ce putem intreba la ceilalti, care nu ne cunoasc...
    Articolul a creat o polemica intre mine si ea, nimeni nu mi-a scris un cuvant de sustinere. Deci ce trebuie sa inteleg - ca sant singura si nu am dreptul sa sper...

    RăspundețiȘtergere
  4. Revin. Nu stiu daca ai urmarit emisiunea "Vorbe grele" de pe Antena 2, de la sfarsitul lui decembrie in care era invitat Tudor Gheorghe, care a spus ca Televiziunea romana nu este interesata de spectacolele lui. Si el nu e un anonim.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai dreptate, mai ales când spui „marii anonimi”, pentru că televiziunile de la noi nu promovează oameni discreți și decenți, în ultima vreme vedem toți care e trendul...rar se mai strecoară pe vreun canal tv și un om simplu, care e valoros prin altceva decât bani și relații sociale înalte.
    Oameni precum tanti Leana nu vor accepta să se vadă „pe sticlă”, alături de maneliști, transsexuali, nikite, și alte asemenea embleme... Probabil că acest curent a condus la devalorizarea românilor și la asocierea lor cu alte modele decât cele dezirabile pentru o națiune care se dorește respectată. Eu deseori mă gândesc, chiar nu am mai văzut țară în care oamenii să se arunce în derizoriu între ei în felul în care vedem la noi ziare/televiziuni care aruncă în ochii occidentului toate mărunțișurile care se întâmplă pe la noi, e ca un fel de trădare, ne facem de rușine pe noi înșine ca să hrănim presa de scandal străină și greșitele prejudecăți ale străinilor... În fine, păcat de noi în fond, pe noi ca națiune nu ne caracterizează genul de oameni care apar cel mai des în media, nici delincvenții, nici modelele de incultură care sunt promovate la tv...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mare greşeală să uităm de minţile deschise... de cei care au dat ce aveau mai bun...
    suntem săraci spiritual şi moral... nu avem un pedagog naţional care să ne fie model... să ascultăm şi să căpătăm înţelepciunea care nu se poate cumpăra.
    Locuind mult în străinătate şi având termen de comparaţie...îmi dau seama cât ne sărăcim singuri în fiecare zi şi ne golim de frumuseţe..

    RăspundețiȘtergere
  7. Mihaela,
    n-am vazut emisiunea de care spui dar l-am auzit pe Tudor Gheorghe spunand ca nu are loc in televiziune pentru ca a refuzat cu incapatanare sa apara in emisiuni de genul "Folclorul contraataca" sau alte cretinatati asemanatoare. CRETINATATI spun eu, domnul Tudor Gheorghe a fost mult mai delicat in exprimare.
    Dar nu asta e esenta problemei. Domnul Tudor Gheorghe e un artist complet, serios, care are o stacheta ridicata si care nu face compromisuri. Faptul ca toate spectacolele dansului se fac cu casa inchisa indiferent de orasul in care concerteaza spune mult. Si stii ceva? Chiar nu l-as vedea pe MTV sau Kisstv langa alte pseudovedete.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ciocolata si zahar, am tot citit blogul tau dar n-am dat de articolul cu pricina. Eu spun ca nu esti singura. Si mai spun ca in general romanii care pleaca in afara tarii nu inceteaza sa gandeasca si sa simta "romaneste".
    Te rog sa scrii tot ce te doare!

    RăspundețiȘtergere
  9. pai, draga mea acum e banul la putere,si nu mai exista scara a valorilor, pama societatea asta nu se va reaseza, tot asa va fi ,din pacate

    RăspundețiȘtergere
  10. Ti-am trimis articolul acum o saptamana prin mail, sper ca l-ai primit. De 2 saptamani aveam dificultati de conectare, dar am reusit sa fac curatenie.
    Si aici este foarte rece, dimineata avem temperaturi de -. Abia astept sa se incalzeasca...

    RăspundețiȘtergere
  11. @CRistina, imi pare rau, nu l-am primit.
    Incearca aici: nikob30@yahoo.com
    Multumesc!
    O primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu trebuie sa ne fie rusine ca suntem romani ci sa ne acceptam cu bune si rele! Si sa invatam sa fim patrioti (unii ) si sa avem curajul sa ne aratam patriotismul (majoritatea)!Felicitari,Niko!

    RăspundețiȘtergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină