miercuri, ianuarie 20, 2010

Piftie de porc si de curcan

Ingrediente piftie porc:
  1. picioare de porc (cel mai bine picioarele din spate dupa ce au fost usor afumate)
  2. soric
  3. o lingura sare, o ceapa
  4. cateva capatani de usturoi
  5. 2-3 kg oase de vita
 
Ingrediente piftie curcan:
  1. bucati din curcan de curte (piept, picioare, aripi)
  2. o lingura sare, o ceapa
  3. cateva capatani de usturoi
  4. 2-3 kg oase de vita
Mod de preparare este comun ambelor variante:
Se fierb oasele de vita cateva ore iar zeama se strecoara prin sita. In zeama rezultata se fierbe carnea de porc cu sare si ceapa pana se desprinde de os. Piftia cere timp si daruire. Trebuie sa fiarba incet si sa fie spumuita continuu. Doar asa va fi transparenta:
 Cel mai bine ar fi ca piftia sa fie fiarta in doua zile. In prima zi dupa ce a fiert cateva ore se lasa la rece pentru a se solidifica grasimea:
In ziua urmatoare se dregreseaza complet si se continua fierberea:
Se dezoseaza carnea (eu am prins aici carnea de curcan) si in zeama calda se pune usturoiul dupa ce a fost curatat si pisat. In castroane largi se aseaza carnea fasii si peste ea se toarna zeama usturoiata care a fost din nou filtrata. Se lasa la rece sa se inchege.
si apoi se rastoarna pe platouri pentru servire.

Piftia de porc:

 
Mosii de piftii se petrec in sambata care precede Lasatul Secului de Branza, cand se impart pentru spiritele mortilor piftii din porcul sacrificat la Ignat.
(Ion Ghinoiu - Sarbatori si obiceiuri romanesti)

2 comentarii:

  1. Ma ucizi cu zile...arata demential....si mie o foameeee...cred ca ma bag urgent in pat sa am cosmaruri,zau asa....ca de halit bunaciuni de astea...inca nu:)))
    Culmea este ca taman ce ma dadeam pe net dupa retete cu aripi de curcan si hop....Niko puse una....:)) , numai ca eu nu voi face piftie , o sa bag aripa la cuptor , cred....mai vad eu pana maine...
    Sa ai noapte linistita!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai de mine ce piftie!!!
    Grozava...ce mai!

    RăspundețiȘtergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină