duminică, ianuarie 10, 2010

Marinata pentru macerarea rapida a iepurelui

Reteta de marinata ii apartine in mare parte Maestrului Colea (m-au mancat palmele si  n-am putut sa nu adaug cateva elemente personale).
Pentru o macerare rapida (2 - 3 ore) se calculeaza cate kg de carne trebuie macerata. Pentru fiecare 2-3 kg carne de vanat se folosesc: 1-2  cepe, 1/2 telina, 1 morcov, cateva boabe de piper, boabe de ienibahar , 1 g piper pisat, 1-2 foi de dafin, 100 ml vin negru sau rosu vechi, o ramura cimbru, sare, cateva cuisoare si coaja de lamaie la care se adauga 1 cana apa si 1/2 cana otet. Eu am mai adaugat  in plus doua mere felii si multe verdeturi uscate.
Legumele se taie bucati mici, se amesteca cu restul ingredientelor si se fierb in vas acoperit 5-6 minute, apoi se ia vasul de pe foc si se tine acoperit pana se raceste. Daca doriti o macerare rapida adaugati peste carne marinata fierbinte si lasati 2-3 ore. Daca doriti o macerare lenta lasati marinata sa se raceasca si abia apoi introduceti in ea carnea de vanat. In situatia asta marinarea dureaza 1-2 zile.
Eu am folosit reteta rapida pentru a marina un iepure (cel mai bun iepure pe care l-am mancat vreodata, parole d'honore!). Dupa ce am trecut animalul  prin multe ape reci  (atat de multe ca le-am pierdut numarul dar l-am spalat pana s-au dizolvat toate cheagurile de sange):
 
am pregatit marinata in felul descris mai sus:

si am tinut carnea in marinata ceva peste 3 ore (am uitat putin de ea). Intre timp carnea s-a parfumat placut si si-a schimbat culoarea:
 
L-am mai lasat apoi pret de 15 minute din nou in apa rece, l-am impanat cu sunca afumata si usturoi si l-am pus la cuptor impreuna cu alte legume ( morcovi, ceapa si telina) curatate la randul lor si taiate rondele, ulei, apa si spre final marinata strecurata + putin suc de rosii.
 

4 comentarii:

  1. Buna Nico. Imi place foarte blogul tau si de aceea vreau sa iti ofer un premiu.Il poti ridica pe pagina mea.
    Laura Blaauwiekel

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai demult tineam iepuri...ce buni erau,dar acum nu e voie unde stau!asa ca...!

    Te rog sa ridici premiile de la mine!
    Te astept cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mariana, multumesc din suflet. Te pup si promit sa imi fac timp.

    RăspundețiȘtergere
  4. Laura multumesc! Si mie imi place blogul tau. L-am trecut in blogroll.
    Te pup,

    RăspundețiȘtergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină