vineri, decembrie 04, 2009

Ciocolata de casa


Nu vreau sa fac pofta nimanui (mai ales acum in perioada de post) dar m-am gandit ca pentru sarbatori e foarte potrivita o ciocolata de casa.
Mie imi place mult combinatia de cacao cu lapte, stafide si alune asa ca am modificat putin o reteta clasica de ciocolata. Am folosit ingrediente obisnuite (toate impreuna au costat in jur de 20 ron si a rezultat 1 kg de ciocolata).

Pentru ciocolata neagra am folosit:
  • - 500 g lapte praf
  • - 200 g cacao
  • - 500 g zahar
  • - 200 g unt
  • - alune de padure, stafide
 
Am cernut laptele praf
Am cernut si cacaoa peste lapte. Am mixat apoi laptele impreuna cu cacaoa si untul
Am fiert un sirop caramel grosut din apa, zahar (vanilat in casa) zeama de lamaie si stafide
Am mixat cele doua compozitii si  am adaugat alunele de padure prajite
Am pus ciocolata intr-o forma din silicon
 


Pentru ciocolata alba am injumatatit reteta de aici:
  • - 25 ml apa
  • -250g zahar
  • - 100 g unt
  • -250 g lapte praf
  • - putina zeama de lamaie
  • - migdale, stafide

Am pus pe foc intr-un vas apa cu zaharul si untul, am adaugat laptele praf, stafidele si zeama de lamaie.
Am amestecat pana la omogenizare

Migdalele in coaja le-am prajit impreuna cu alunele de padure in cuptorul de la aragaz (le-am pralinat mai bine zis)
Am adaugat migdalele si am asezat compozitia alba peste cea neagra. Am lasat la frigider pana s-a racit suficient cat sa poata fi mancata fara lingurita. Teoretic ciocolata e gata abia dupa 1-2 zile dar la noi dupa 2 zile ciocolata era doar o amintire (noroc ca am fotografiat-o intre timp)




10 comentarii:

  1. ce pofta am ,abia astept sa fac si eu reteta ta :* Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Fac si eu ciocolata..dar reteta aceasta e mult mai elaborata.. o s-o imbunatatesc si eu cu ideile tale..Merci!
    Te pup, Niko!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu siguranta vom pune si noi in practica reteta aceasta! MULTUMIM PENTRU RETETA! de mult cautam o reteta buna, buna rau!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata splendid si nu ma indoiesc nici de gustul ei! Iar explicatiile sunt cele mai bune si clare pe care le-am gasit pana acum.
    Multumesc, Niko! O incerc si eu de sarbatori.
    Si sa nu uit ...La multi ani de mos Nicolae!!Multe bucurii si sanatate iti doresc!Pupicii!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc dragele mele!
    Va pup si va doresc sa gasiti in ghetute cele mai frumoase cadouri din lume!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Niko , dai la musafiri o bucatica?Ca eu vin fuguta aici , in vizita , ca sa iti urez tare si cu foc "La multi ani cu sa nanate si sa traiesti cu numele!".:))
    Te imbratisez si iti doresc o zi formidabila!:)

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani! Multa sanatate si fericire !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Niko, multumesc mult de reteta:) arata yum yum, faceam ciocolata cand eram adolescenta dar vesnic mi se topea in farfurie:)) secretul era zeama de lamaie. Vreau sa te intreb ceva: dupa ce fierbi zaharul cu apa ai zis ca pui si laptele cu cacaoa, le pui pe foc si le amesteci tot pe foc sau dai deoparte siropul si amesteci ingredientele uscate. Nu vreau sa gresesc ceva.
    La cioco alba le pui pe toate si le lasi sa se omogenizeze? Adica nu lasi zaharul apa si untul sa se topeasca si pe urma restul.
    Mai bine intreb decat sa fac o prostie:). Te pup, merci si SARBATORI FERICITE! impreuna cu cei dragi.

    RăspundețiȘtergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină