miercuri, septembrie 16, 2009

Zacuscă de vinete

Când familia e numeroasă și cantitatea de zacuscă pentru iarnă trebuie să fie pe masură.

Ingrediente:
  • - 10 kg vinete coapte
  • - 10 kg gogoșari
  • - 3 kg ceapă
  • - 3 l ulei
  • - sare, piper, foi de dafin
  • - 2 l bulion
MDP:
☆  Vinetele le-am cules din gradina pe masura ce s-au facut, le-am copt si le-am pus in pungi la congelator. Acum le-am scos si le-am lasat sa se desfaca in bucatarie cateva ore:
Ceapa am curatat-o de foi si am taiat-o julien.
Gogosarii i-am spalat si i-am pus la copt pe o tabla (ideal ar fi sa le tundeti coditele pentru a se coace mai bine, eu asa am procedat cu seriile urmatoare)
Am curatat gogosarii de pielite si i-am taiat fasii.
Intr-un tuci am pus uleiul si ceapa la calit.
Am adaugat apoi vinetele si gogosarii. Dupa ce vinetele s-au inmuiat am adaugat sarea dupa gust, mirodeniile si bulionul.
Am mai lasat zacusca pe foc pana a iesit uleiul la suprafata (cu totul a fiert peste 3 ore)
Intre timp am pregatit borcanele și le-am asezat langa foc pentru a fi uscate si calde.
Am pus zacusca in borcane (bine, recunosc: mama a facut operatiunea asta )
Si tot ea le-a capacity

Am asezat borcanele intre paturi groase pana in ziua urmatoare iar apoi le-am sters si le-am dus in pivnita.
 Cam asta a fost; adunate... destule ore de munca migaloasa dar o camara fara zacusca parca nu e completa, nu?





10 comentarii:

  1. Yammy ! Ce-mi place zacusca de vinete ! Foarte fain ti-a iesit ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. La fel de fascinant ca si pregatirea untului de casa. Eu nu sunt obisnuita sa vad asemenea cantitati industriale, dar o oala atat de impunatoare plina cu zacusca nu poate sa insemne decat belsug ! Ce-as mai manca o zacuscaaa...

    RăspundețiȘtergere
  3. Niko,pe langa castravetii murati pe care i-as manca oricum si oricand...o alta placere de a mea in viata asta este zacusca,ca si pe asta as hali-o si cu ciocolata...asa ca vin cu cersitul:da si mie un borcaneeeeellll....:))
    Ce demential arata zacusca ta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ala, multumesc! Merge de minune langa un platou cu branzeturi elvetiene, nu-i asa? :))

    Leo draga, nu stiu cum gatesc cehii dar la mine la tara tuciul nu lipseste din nici o gospadarie. In el se fac magiunul, bulionul, mancarea pentru diverse sarbatori... Tot ce e gatit in tuci are un gust divin!

    Ana, pai fa si tu o halta in Oltenia intr-o plimbare de-a ta de la vest la est... Te asteptam cu bratele deschise!

    RăspundețiȘtergere
  5. Niko arata superb zacusca ta, mi-ai facut o pofta!!! Pozele sunt grozave si noua fata a bloguletului e foarte frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ooo Yafa, multumesc! Si eu am admirat marmelada ta de mere.
    Multumesc pentru vizita!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce n-as da sa pot si eu cumpara...macar un borcan din zacusca ta...

    RăspundețiȘtergere
  8. Rodicam ti-as darui chiar eu unul dar esti atat de departe....

    RăspundețiȘtergere
  9. Niko, cehii gatesc foarte prost, nici sa nu fii curioasa ! :D
    Din cartofi si carne nu te scot, au o imaginatie foarte saraca...

    RăspundețiȘtergere
  10. am o intrebare .... zacusca deja facuta se poate pastra in pungila congelator?

    RăspundețiȘtergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină