miercuri, iunie 10, 2009

Jurnal de calatorie IV - Sfanta Manastire Bistrita Olteana

Nu e pentru mine bucurie mai mare decat sa va vorbesc astazi, de marea sarbatoare a Rusaliilor, despre Sfanta Manastire Bistrita Olteana.
Ctitorita de boierii Craioveşti Mânăstirea Bistriţa datează din jurul anului 1490. In 1497 marele ban Barbu Craiovescu a cumparat si a adus de la Constantinopol moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul. De atunci moastele apara acest complex monahal si satele din jur. Am citit undeva ca la un moment dat s-a incercat mutarea moastelor in alta parte dar satenii s-au opus. Barbu Craiovescu s-a convertit la viata monahala sub numele de Pahomie. Mai tarziu (prin 1512) a construit si un schit : Schitul Pahomie la poalele masivului Buila (loc ce apartine de Baile Olanesti), ceva mai sus de schitul Iezer.
Foarte important mi se pare faptul ca aici, la Bistrita, s-a instalat prima tiparniţă din Ţara Românească, a ieromonahului Macarie, precum şi o legătorie de cărţi bisericeşti. Aici - după opinia unor cercetători - s-a tipărit în 1508 "Liturghierul slavon" al călugărului Macarie, prima carte tipărită pe pământ românesc. Din 2003 s-a deschis în incinta mânăstirii Bistriţa un Muzeu al tiparului şi cărţii bisericeşti vâlcene.
De-a lungul timpului biserica a fost avariata de razboi (expeditia condusa de Mihnea cel rau), cutremur, a fost restaurata, transformata in manastire de maici iar apoi desfiintata. Dincolo de toate insa s-au gasit mereu resurse pentru refacere ei ca loc de slujire a Domnului si a Sfantului Cuvios Grigorie Decapolitul despre a carui viata puteti citi cateva cuvinte aici .
Am gasit manastirea exact asa cum o pastram in minte si in suflet. La intrare o scrisoare-indemn pentru cei care ajung aici si oricine citeste stie ce are de facut. In plus, biserica e atat de primitoare iar moastele Sfantului continua sa faca minuni pentru credincios.
In apropierea Manastirii Bistrita se afla Schitul Papusa iar daca strabati cheile raului Bistrita ajungi la Manastirea Arnota. Noi n-am mai urcat la Arnota (e pentru a doua oara cand ne propunem sa ajungem si nu reusim, poate a treia oara avem mai mult noroc!).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină