miercuri, iunie 10, 2009

Bors din tarate



Ingrediente:
  • tarate de grau 1 kg
  • malai 1 kg (noi l-am cumparat din piata de la un taran)
  • drojdie 50 g
  • o portocala (sau o lamaie)
  • doua fire de leustean

Mod de preparare:
  • Huste
Se face o plamadeala din drojdie, putin malai, doua miini de tarate si apa calduta. Se lasa sa dospeasca peste noapte (12 ore).
  • Bors
Se pune intr-o putina sau borcan de sticla de 20 litri restul de tarate si malai si se acopera cu apa clocotita. Se toarna apoi apa rece pina ce compozitia devine calduta si atunci se adauga si hustele impreuna cu cele 2 fire de leustean si lamaia (noi am pus o portocala) taiata felii. Se amesteca compozitia cu o paleta si se lasa sa stea 24 ore ca sa se limpezeasca, apoi se foloseste. Dupa ce borsul s-a consumat, se umple borcanul din nou, cu apa fiarta, se amesteca bine si dupa alte 24 ore se obtine o noua cantitate de bors. Se poate repeta operatia de 3 ori. Dupa aceea este nevoie de noi huste.
Pe linga faptul ca este foarte bun ca adaos la ciorbe, are si proprietati terapeutice.
În amestec cu miere de albine, borşul de putină este fortifiant, stimulent nervos şi endocrin, antiseptic, antihipertensiv, diuretic, depurativ şi ajută digestia.
Consumul borşului de tărîţe (1-2 pahare, de 3 ori/zi, după mese, timp de 1-3 luni, în special primăvara) este indicat în hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, tromboză, varice, arterite, afecţiuni hepatobiliare, nevroze, stări depresive, insomnii, stres, astenii, afecţiuni digestive, litiază urinară oxalică şi fosfatică, tuberculoză, intoxicaţii alcoolice şi tabagice, cafeinism, diabet zaharat şi hiperglicemii.

3 comentarii:

  1. eu am facut plamadeala din putina drojdie 25 gr,putin malai si putina faina cu apa calduta..pina s-a racit apa cu care am oparit borcanul si alta cu care sa umplu borsul,am lasat la dospit..am pus aproape 1/2 borcan cu tarite si un pumn de faina si unul de malai(taritea era prea seaca,fara urma de faina)si am completat cu apa firbinte,cind s-a facut calduta,fara sa friga ,am pus aluatul si am amestecat..dar imi da afara,se umfla..e normal?mama facea,dar nu mi se parea asa complicat..care e secretul?ana

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Carolanaro,
    cred ca ai procedat foarte corect doar ca trebuia sa lasi aluatul sa dospeasca separat 12 ore (adica peste noapte). In felul asta eviti sa mai dospeasca cu tarate cu tot si sa umfle borsul.
    Nu e greu deloc. Mai incearca!

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc mult,cred ca a treia incercare a fost mai reusita...nu miroase,deci am obtinut corect huste,nu mai da afara,dar era sa renunt...acum l-am tras si l-am pus la frigider,asa ca umplu din nou cu aceeasi plamada...cald nu pare prea,dar vreau sa-l probez rece...la noi sint deja 25gr in casa,asa ca avem probleme cu caldura...eu m-am acomodat si maninc orice,acrind si cu lamii,care le gasesc la 1E/2kg.,dar baiatul meu vrea borsul romanesc,mai ales ca am gasit tarite f.ieftina,25kg./8E,asa ca pe bors si pt mincare si in loc de suc...acum fac si socata,iese super!

    RăspundețiȘtergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină