marți, iunie 30, 2009

Aluat tip foitaj

Tot mai multe gospodine aleg sa cumpere aluatul pentru placinte sau saleuri in loc sa il prepare in casa. Cele mai multe fac asta din lipsa de timp. Le inteleg perfect, mai ales ca prepararea unui aluat frantuzesc in casa inseamna impachetarea aluatului cu grasime la intervale repetate de timp. In plus e nevoie de multa pricepere in a stabili corect raportul grasime-faina care nu e intotdeauna acelasi si de care depinde 100% rezultatul final.
Dar... aluatul din comert pe langa faptul ca e pregatit cu margarina are tot felul de ingrediente pentru conservare si potentare de arome, inclusiv aditivul cancerigen "guma guar".

Asa ca... m-am gandit sa va fac cunoscuta o reteta usoara pentru un aluat de casa gustos si mai putin periculos:

Ingrediente:
  • 250g faina
  • 250 g unt
  • 250g branza proaspata de vaci
  • sare
Mod de preparare:
Se trece branza printr-o sita inoxidabila si se amesteca cu untul moale. Se adauga faina si putina sare, apoi se framanta repede pana se obtine o coca omogena. Se lasa la rece 2-3 ore. Se pune aluatul pe planseta de lucru presarata cu faina, se intind foi cu grosimea de 5 mm si se modeleaza dupa preferinta. Atentie insa la copt, in primele minute nu se deschide cuptorul.

Reteta ii apartine Maestrului Nicolae Olexiuc Colea si am gasit-o in cartea "Retetele lui Colea" pe care o puteti comanda la Editura Teora.

Later edit:
 

2 comentarii:

  1. Foarte util, multumesc frumos - sunt foarte pofticioasa :-)
    Ce voiam sa adaug era faptul ca substantele celelalte de care vorbeai sunt mai problematice decat este margarina, pe care o mentionezi prima. Stiu ca foarte multa lume zice ca margarina este daunatoare, dar lucrurile nu stau chiar asa, margarina continand grasimi vegetale care sunt mult mai bune pentru organism decat grasimile animale continute de unt. Iata un articol recent despre acest subiect http://www.cugetliber.ro/1246309200/articol/43094/margarina-are-grasimi-benefice-pentru-sanatate/

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai Ioana,
    cum poti sa crezi asa ceva? Margarina e un produs 100% de sinteza, are formula chimica a musamalei din bucatarie. Si nu trebuie sa iti spuna un nutritionist daca e buna sau rea, poti vedea singura cand o folosesti: are un gust si un miros oribil, in plus nu se dizolva in nimic.
    Si peste toate astea margarina contine la randul ei o gramada de aditivi. Uite de ex margarina Holland: http://www.jurnalul.ro/stire-bun-de-consum/grasime-sintetica-nonstop-117027.html

    RăspundețiȘtergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină