luni, martie 02, 2009

Dragobete, Martisor, Primavara, Postul Mare



Au trecut destule zile de cand n-am mai scris pe blog. Am fost ocupata dar si putin lenesa si abatuta si desi as fi vrut sa va scriu multe orice subiect de care ma agatam mi se parea banal dupa cateva minute de analiza. In primul rand vroiam sa va arat "Iarna cea batrana" care ne-a trimis cativa fulgi in semn de ramas-bun:





 La revedere draga iarna!!! O pasare imi canta la fereastra in fiecare dimineata: e semn ca e vremea sa pleci...

**********

...Apoi vroiam sa va transmit ceva din sentimentul de lehamite pe care l-am trait ca in fiecare an de Valentine's Day privind pe strada si la TV toti pupiceii si inimioarele de plus sau mai stiu eu ce iar apoi tristetea pe care am simtit-o cand am cautat pe Wikipedia definitia pentru Dragobete si am citit ca "este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine's Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii"
Lamentabil! Va invit insa cu mare drag sa cititi aici un articol minunat scris (culmea) de un barbat si care se numeste AZI IUBESC DIN NOU.

La multi ani de Dragobete!

************

In fine... am reusit sa termin martisoarele inainte de 1 Martie.


"Dochia e cea intai zi de primavara.
In ziua de Dochia, se face martisor: un fir de matasa sau de lana rosa, inpletucit cu alt fir alb, care apoi se pune la gat, pentru ca purtatoarea sa fie rumena si alba peste an. Se poarta pan-in ziua de Sf Gheorghe, si atunci il pune pe un trandafir sau pe o creanga de cires inflorit.
Datinile si credintele poporului Roman - Elena Niculita-Voronca"
Bunica mea Stana imi povestea ca atunci cand era copila la ea in Basarabia era obiceiul ca martisorul sa fie ascuns sub o piatra sau un copac timp de 3 luni sau mai bine... si ceea ce ramanea din el era reprezentativ pentru viitorul sot al fetei. De exemplu bunica a mai gasit odata doar o bucata de piele si bunicul a fost ofiter de cavalerie dar se pricepea si la cizmarie.

*********

... sa stiti ca eu nu am fost singura persoana care a confectionat martisoare! Ieri am primit de la nepotica mea Maria-Cristina un ghiocel facut de manutele ei:


Probabil ca a fost o tema la gradinita dar oricum educatoarea cu initiativa e demna de toata lauda (si nepotica! sa nu se inteleaga altceva!).

*********

E oficial primavara! De ieri! Si desi vremurile pe care le traim sint tulburi eu va doresc tuturor sa primiti in suflete primavara si sa va bucurati de ea asa cum se cuvine. Va doresc tuturor LA MULTI ANI!!!

Pentru Craioveni: s-a inchis Targul de Carte Gaudeamus 2009 A fost o manifestare draguta de care am profitat (nu atat cat ne-am fi dorit din cauza bugetului). Cu ocazia asta am reusit sa ne ocupam timpul pentru "Saptamana fara internet" pe care vreau sa o respectam in debutul Postului Mare:







In final dar in primul rand azi a inceput POSTUL MARE. E numit MARE pentru ca este cel mai important post din an. Natalia ne-a facut asa cum ne-a obisnuit o invitatie: - să ţinem postul alimentar, care ne uşurează şi ne disciplinează trupul (pentru cei care au binecuvântare de la duhovnic să nu ţină partea alimentară, rămân multe alte feluri de post)

- să înmulţim programul zilnic de rugăciune

- să ne întâlnim cu toţii în rugăciune în fiecare seară, la ora 22 (detalii pe coloana din dreapta, sus, iar pomelnicul cu împreună călătorii pe coloana din stânga)

- să reducem navigatul pe internet şi să îl înlocuim cu lecturarea de cărţi, care are altă aşezare şi fixare în suflet

- să zâmbim mult, să iertăm, să întindem mâini de ajutor

- să nu mai răspundem atunci când cineva ne greşeşte sau ne răneşte

- să îl încredinţăm Domnului printr-o rugăciune şi să îl binecuvântăm pe fiecare om pe care ni-l trimite Dumnezeu, în fiecare zi



"Posturile inseamna mare lucru, inaintea lui Dumnezeu. Cine posteste, mare dar isi castiga si sunt de mare ajutor.

Cu postul, cu rugaciunea si cu faptele cele bune se capata imparatia cerului.

Postul cel mare se posteste pentru Domnul Christos, ca el a dat legea.

Broscauti

Postul e infranare, sa nu manince omul, sa se desfateze; e infranare de la toate. Daca mananca omul bine are gust de toate; trupul ii e greu, doarme mult, ii e lene sa lucreze si de la acaesta vin toate rautatile.

A nu posti numai celui drumet i se iarta, cum zice si proverbul:

Baba calatoare

N-are sarbatoare.

Unul din cuvintele Domnului Christos despre post se afla in "floarea Sfintei Scripturi" si este aceasta:
Cine posteste,

Buna fapta face.

Iar cine nu posteste,

Nicidecum nu greseste.

Botosani

"Nu-i pacat ce intra in om, dar e pacat ce iesa din om", adeca: daca insala, vicleneste, pizmuieste si altele, care sunt mai mari decat pacatul de a nu posti.
Datinile si credintele poporului Roman - Elena Niculita-Voronca"

Deci, sa punem bun inceput in toate (asa cum spune Marilena) si sa postim caci e un mare bine pe care ni-l putem face noua insine cu usurinta!

6 comentarii:

  1. Iti doresc o primavara insorita si calduroasa

    RăspundețiȘtergere
  2. Sorina esti o dulce! Multumesc pentru urare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cool article. Waiting for you to continue the topic.

    Kate Kuree
    incall escorts

    RăspundețiȘtergere
  4. Интересная мысль, возьму на заметку.

    RăspundețiȘtergere
  5. Needed to compose you this very small word so as to thank you again for the beautiful solutions you've contributed on this page. It is simply seriously open-handed with you in giving easily what exactly a few individuals might have sold for an e-book in order to make some money for their own end, principally seeing that you might well have done it in the event you desired. The solutions additionally served as a easy way to be sure that most people have the same eagerness really like mine to figure out a little more when considering this issue. I am sure there are many more pleasurable opportunities in the future for folks who scan your forum post.

    RăspundețiȘtergere
  6. I intended to draft you a little bit of word to finally give many thanks as before over the extraordinary tricks you have discussed here. It is so remarkably generous with people like you to present without restraint just what a few people could have advertised as an ebook in making some money for their own end, chiefly considering the fact that you might well have tried it in case you considered necessary. Those basics likewise acted like a easy way to realize that someone else have the same eagerness much like my own to understand a good deal more when considering this condition. I think there are thousands of more fun times ahead for many who find out your site.

    RăspundețiȘtergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină