joi, ianuarie 15, 2009

"Labe de urs" sau "Madeleines"

Nu stiu daca va mai amintiti prajiturelele astea.
Pe vremea regimului comunist barbatii care munceau in uzine devenisera experti in a lucra la strung sau alt utilaj obiecte artizanale pentru uzul gospodaresc. Aparate de capacit borcane, manere pentru tacamuri, role pentru taiat aluatul, forme din metal pentru fursecuri, foarte multe astfel de obiecte trebuincioase care nu se gaseau in comertul socialist erau mesterite de cate un barbat in fabrica si folosite cu imprumut de toate familiile vecine. Un astfel de obiect era tava din aluminiu pentru prajiturelele "labe de urs". Sora mai rudimentara a tavii de teflon pe care am cumparat-o zilele trecute din Kaufland:

Marea mea problema cand am ajuns cu tava acasa a fost sa gasesc si reteta pentru prajitura. Din cate imi aminteam eu era un aluat pufos dar consistent cu multe oua si iaurt sau lapte batut. Labutele coapte erau apoi pudrate cu zahar (eu peste faza asta sar de multe ori). Am tot cautat pe net si in final am gasit o reteta pentru Madeleine care se pot coace in astfel de forme.
Ingrediente:
  • 3/4 ceasca faina
  • 2/3 ceasca zahar pudra
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 oua
  • 4 linguri unt (eu am pus ulei)
  • 1 lamaie (eu am pus 2 clementine zeama si coaja rasa)
  • in plus cateva stafide care au stat o jumatate de ora in rom

Mod de preparare:
Se amesteca toate cu mixerul. Se pune compozitia in tava speciala si se coace cateva minute (se ard foarte repede) la foc mediu.
Reci se pot pudra cu zahar vanilat. Noi le-am servit simple, la cafea.



Later edit:
cu visine in compozitie

4 comentarii:

  1. Frumos dar cel mai fericit cred ca este sotul poti face o afacere din asta apropo lui kouki i se facu dor de betuta.Are o intrebare "Daca o lasi pe betuta la un suc deseara ?"promite ca o aduce pana in ora 10 pm se jura pe lesa lui.
    Ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  2. felicitari pt blog! arata super! La praji nu pot sama uit ca stric dietaaaa :((

    RăspundețiȘtergere
  3. TE ROG frumos,spune-mi unde ai gasit tava pentru madeleine !! am de facut un proiect pentru scoala si am ales prajitura asta...URGENT ! merci

    RăspundețiȘtergere
  4. Tava am gasit-o la Kaufland. Mult succes la proiect!

    RăspundețiȘtergere


Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.
Daca nu va raspund va rog sa ma iertati, inseamna ca Raducu imi
cere toata atentia.

✍ Niko

Totalul afișărilor de pagină